Længden af din søvn betyder alt – sådan tager du den perfekte lur

En af mine yndlingsting her i livet er en god middagslur. 

Jeg har taget mange gode lure og troede næsten, at jeg var lidt af en søvnekspert.

Men jeg anede ikke, hvor mange ting en lur faktisk kan gøre for en. Effekten af en lur afhænger meget af, hvor længe du sover.

Her får du fire tips til, hvor længe din næste lur skal være.

1. Sov 10 til 20 minutter

Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal er en lur på 10 til 20 minutter god til at give dig et hurtigt boost i energi. Det skærper dine sanser, og du er hurtigt klar igen efter at være vågnet. 

Det skyldes, at du på 10 til 20 minutter kun når til de lettere stadier i søvncyklusen, og derfor er det ikke svært at vågne igen. 

2. Sov en halv time

Hvis du sover en halv time, er der ifølge Wall Street Journal flere studier, der peger på, at du risikerer at få søvn-inerti. Interti kommer fra fysikkens verden og betyder træghed, og det er lige præcis det, du bliver: træg. Du bliver sløv og får det næsten, som om du har tømmermænd, når du vågner. På 30 minutter har du nemlig nået at ramme en dybere søvn. Denne følelse kan vare op til 30 minutter, efter at du er vågnet.

Når følelsen er væk, vil du dog begynde at kunne mærke effekten af søvnen: Du føler dig friskere og mere klar. 

3. Sov en time

Denne lur er god, hvis du skal have skærpet hukommelsen. Du bliver god til at huske fakta, ansigter, navne og så videre. På en time når du nemlig ned i det allerdybeste søvnniveau. Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan føle dig lidt groggy, når du vågner, skriver Wall Street Journal.

4. Sov halvanden time

Dette er, hvad man kalder en fuld søvncyklus. Det betyder ifølge Wall Street Journal, at du både har nået de lette og dybe søvnstadier – herunder ‘rapid eye movement’-stadiet, som er der, du drømmer mest. 

Ved at sove en fuld cyklus forbedrer du dine følelser og din måde at gøre ting på. Det betyder, at du bliver skarpere til at cykle, spille klaver og sådan noget. Din kreativitet forbedres ligeledes. 

Det smarte ved en lur på halvanden time er desuden, at du typisk vil undgå søvn-inerti, fordi du vågner på et naturligt tidspunkt og ikke i et stadie, hvor du sover tungt. Det betyder, at du har langt lettere ved at vågne. 

I fremtiden skal jeg helt klart time mine lure. Del meget gerne dette, så alle dine venner også kan opnå den perfekte lur. Sov godt!