Kommuner vil overvåge kriminelle områder – men må ikke ifølge loven

En række kommuner ønsker at sætte mere overvågningsudstyr op på offentlige steder, så de kan give politiet bedre muligheder for at eftersøge og anholde kriminelle.

Et eksempel er Kolding Kommune, som efter en række voldelige overfald på offentlige steder har reageret med et modsvar – en halv million kroner er blevet brugt på udstyr til videoovervågning til offentlige steder. Men den går ikke, for ifølge lovgivningen må kommuner ikke sætte overvågningen op. Ifølge Datatilsynet må kommunerne nemlig ikke overvåge, skriver dr.dk.

Det har borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), svært ved at forstå.

– Det er uforståeligt. Vi har jo senest haft et eksempel med en familiefar, der blev udsat for vold, hvor selv politiet gik ud og efterlyste videobilleder, så man kunne få opklaret, hvem det var. Det er de her desværre grove voldstilfælde, som forekommer, vi gerne vil have dæmmet op for, siger Jørn Pedersen til dr.dk. Han bedyrer desuden, at det kun er politiet, som skal have adgang til optagelserne.

Ifølge den nuværende lovgivning er det kun politiet, som må sætte overvågningsudstyr, hvis de mener, at der er grund til det – eksempelvis i et uroligt område eller et område med mange voldelige episoder. Men det må kommunerne altså ikke.

Kolding Kommune har taget sagen videre til Folketingets Retsudvalg og justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvilket nu har medført, at KL og Justitsministeriet har sat gang i en høring.

– TV-overvågning kan være med til at skabe tryghed lokalt. Justitsministeren vil derfor iværksætte et serviceeftersyn af de nuværende regler for og praksis med tv-overvågning i utrygge områder, lyder det i udspillet fra justitsministeren, skriver dr.dk.

Og det er ikke kun i Kolding Kommune, at man gerne vil sætte overvågningsudstyr op på udvalgte offentlige områder – også i Haderslev (skriver DR), Aabenraa, Tønder, Billund, Vejen, Fanø og Hedensted Kommune (ifølge TV Syd) ønsker man bedre muligheder for videoovervågning.

Hvad mener du? Skal det være muligt for kommunerne at sætte overvågningsudstyr op på offentlige steder? Skriv gerne din mening som en kommentar til artiklen.