Forskere filmer barnet i maven da moren ryger – resultatet er skræmmende

Alle ved jo, at man ikke skal ryge, når man er gravid. Alligevel er der mennesker, som har svært ved at slippe rygningen, når de venter barn. 

Men det kan være meget farligt for fostret. Disse skræmmende billeder viser, hvordan barnet påvirkes i maven – og jeg synes, at alle, der ryger og har tænkt sig at få børn, bør se det her!

Det er forskere ved et britisk universitet, der har undersøgt, hvordan fosteret påvirkes, når moren ryger. De har sammenlignet ultralydsbilleder i 24., 28., 32. og 36. uge af graviditeten, hvor moren ryger og hvor moren ikke ryger. 

Forskellene er tydelige. 

På ultralydsbillederne kan man se, at børn, hvis mor ryger (øverst) er stressede. De bevæger sig meget i maven og skærer oftere grimasser. 

Lægen Lovisa Högberg siger til svenske TV4, at hun er fascineret af billederne og over, hvor tydeligt de viser, at barnet påvirkes af rygning. Samtidig er hun ikke overrasket over resultatet. 

“Jeg håber, at billederne kan hjælpe kvinder, som ryger og er gravide eller vil være gravide, til at stoppe”, siger hun i et interview i programmet Nyhetsmorgon. 

© Shutterstock

Ud over at rygning stresser barnet i maven er der også andre farlige konsekvenser. Det øger risikoen for spontane aborter og for tidlige fødsler. Det kan sågar påvirke væksten og gøre, at barnet bliver mindre, end det skulle have været – og øger risikoen for ganespalte.

Selvom du ikke ryger, er der måske nogen i din omgangskreds, der gør det og planlægger at få børn. Del gerne denne vigtige advarsel som en påmindelse om, hvor vigtigt det er at stoppe, når man er gravid!