Lille Tessa blev født uden næse – hvordan den unikke pige ser ud i dag er ingen forberedt på

Tessa Evans blev født på Valentinsdag i 2013 og blev passende nok overøst med kærlighed.

Men Tessa er ikke hvilken som helst lille pige, hun blev nemlig født uden næse og er det første menneske til at få et næseimplantat.

Hvordan hun ser ud og lever sit liv i dag? Læs videre og se efter.

Efter en graviditet uden tegn på nogle afvigelser blev Grainne og Nathan Evans chokerede, da de så, at deres nyfødte ‘Valentinsdag-baby’ var født uden næse.

Snart stod det klart, at den lille pige, som fik navnet Tessa, har Bosma arhinia microphthalmia syndrom (BAMS), hvilket betyder, at hun ikke har nogen næse.

Ifølge National Institutes of Health er tilstanden så sjælden, at der er færre end 100 tilfælde rapporteret i historien. Og fordi tilstanden er så sjælden, var det ikke helt nemt at finde en løsning.

“Det var sjovt første gang hun nyste, men vi fandt faktisk ud af, at det faktisk kommer fra brystet,” sagde hendes far, Nathan. 

“Men at have lidt normalitet var ganske rart.” 

De første uger af Tessas liv var svære. Hun tilbragte fem uger på intensiv, og da hun var mindre end to uger gammel, blev hun opereret for at skabe en anden luftvej med et trakeostomirør, så hun kunne spise og sove ordentligt.

Første person som fik et næseimplantat

Da Tessa kun var to år, blev hun den første person nogensinde, som fik et kosmetisk næseimplantat for at hjælpe med at skabe en næse.

Normalt får personer, som har brug for en næseprotese lavet en, når de er teenagere, når ansigtet er stoppet med at vokse.

Hendes forældre forklarede, at de havde foretaget proceduren mens hun var lille, for forhåbentlig at undgå flere invasive operationer i fremtiden.

“Det var en utroligt svær beslutning for os alle, vi elsker Tessa så højt og syntes, at hun var helt smuk, som hun var”, sagde Grainne. 

“Vi besluttede os til sidst for at gå videre med det, fordi det var en chance for gradvist at ændre hendes udseende gennem årene og at normalisere hendes profil uden nogensinde at skære i hendes ansigt.”

Operationen af Tessas ansigt vil ikke blive afsluttet før hendes teenageår, og Grainne beskriver den langvarige proces:

”De siger, at når de har den endelige, nuancerede næse på plads, vil de have en medicinsk tatovør til at tatovere lys og skygge for at lave de mere detaljerede konturer af hendes næse.” 

Svær beslutning

Efter at den svære beslutning var taget, længtes Grainne efter at være ved sit elskede barns side.

“Det var dog meget stressende, fordi jeg aldrig havde tilbragt en nat uden Tessa, og det var ret hjerteskærende at forlade hendes side hver aften klokken 23.00.” 

Grianne fortsatte

“Jeg blev trøstet af det faktum, at jeg var et telefonopkald væk og kunne være der på få minutter. Uanset hvad der skete, ville jeg være ved hendes side, når hun vågnede næste dag. Og det var en gave.” 

I årenes løb har transplantationsprocessen ikke været ukompliceret: hun måtte endda få fjernet et implantat. Men Tessa, nu 10, er fortsat stærk og glad.

“Jeg kan virkelig ikke vente på en ny næse, den vil gøre mig rigtig glad. Mit BAMS-syndrom vil ikke forhindre mig i at gøre noget”, sagde Tessa for to år siden. 

“Det er skuffende, at jeg ikke kan dufte de gode lugte, men det er fantastisk, at jeg ikke kan lugte de dårlige lugte”, tilføjer den søde pige med et fnis.

Hendes mor fortæller, at Tessa inspirerer hende hver dag.

”Hver dag inspirerer hun mig med sin livsglæde og sit mod. Da hun så sin nye næse for første gang, da vi var i London, kiggede hun på mig med et stort smil på læben og sagde: “Mor, jeg elsker min nye næse.”

Tessa inspirerer nu en hel verden, og på hendes Facebookside er der mange, som hylder den modige pige.

“Hendes ansigt er måske ikke almindeligt, men jeg synes, at det er usædvanligt smukt. Intelligens, karakter også”, skriver en. 

En anden tilføjer:

“Tessa er vokset og er smuk og ser glad ud.” 

“At se billederne har reddet min dag…”, skriver en tredje. 

Så vidunderligt at se din udvikling, Tessa. Vi ønsker dig alt godt i fremtiden.

Exit mobile version