7 grunde til at alle burde have timian derhjemme

Allerede i år 3 000 f.Kr. blev timian nævnt på en skrifttavle fra Egypten. 

Egypterne dyrkede planten, og ifølge de troede på, at timian kunne jage onde ånder væk. 

Om den virkelig kan det, skal jeg ikke gøre mig klog på – men at timian har positive effekter på kroppen er mange forskere helt enige om. 

Her er 7 grunde til, at alle burde opdage denne fantastiske plante!

Wikipedia Commons

1. Kan sænke blodtrykket

Den timian, der vokser i Pakistan og Afghanistan, har vist sig at kunne mindske hjertefrekvensen under højt blodtryk, fortæller pakistanske forskere.

Studiet har også peget på, at der er en mulighed for, at timian sænker kolesteroltallet.

Prøv at erstatte salt med timian i visse madretter – dit hjerte kommer muligvis til at takke dig bagefter!

2. Godt for maven

Timian siges at standse kramper i mave og tarm. Ifølge Expressen modvirker krydderurten sågar gasdannelser og hjælper mod dårlig forbrænding.

3. Dræber bakterier

Timianolie, som udvindes fra timianblade, har vist sig at være særdeles effektivt mod en række bakterier. 

Forskningen har vist, at timian er 25 gange mere effektivt mod mikroorganismer sammenlignet med desinfektionsmidlet fenol, skriver Shenet.se.

Er du ramt af candida – en svamp, der kan give store gener over hele kroppen – kan du prøve at drikke en teblanding med timian, rød solhat og salvie. Det kan gøre, at du slipper af med svampen, skriver urteterapeuten Alexandra De Paoli.

4. Som hostemedicin

Timiansirup blev i 1900-tallet brugt mod hoste, og forskning har vist, at timian udvider bronkierne og kan bruges ved halsbetændelse.

Så næste gang du har ondt i halsen eller har svær hoste, kan du prøve at drikke timiante. 

Begynd med at drikke 1-3 kopper timiante om dagen (1 tsk timian, 2 dl kogende vand, lad det trække i 10 minutter, si, nyd) som en 8 ugers-kur. Du bliver overrasket over resultatet, tipper urteterapeut Henriette Kress.

tea
Pixabay

5. Styrker immunforsvaret

At få alle de vitaminer, din krop har brug for hver eneste dag, kan være en udfordring. Heldigvis er timian spækket med mineraler og C-vitamin. Planten er også en god kilde til A-vitamin. 

Timian er endda et godt husmorråd ved forbrændingsproblemer og diarré.

Hæld en kop kogende vand over 1-2 tsk. tørret timian. Dæk det til og si efter ti minutter. Drik en varm kop mellem måltiderne tre gange om dagen. 

6. Lindrer menstruationssmerter

Det lyder måske utroligt, men timian har endda vist sig at virke smertestillende og mindst lige så effektivt mod menstruationssmerter som lægemidlet ibuprofen. 

I dette studie fik 84 kvindelige studerende ibuprofen, timianolie eller placebo mod menstruationssmerter, og det viste sig, at testpersonerne, som fik timian, oplevede mindre smerter.

Godt at vide!

7. Holder blomster friske

Olie fra rosmarin, kryddernelikker, timian og mynte kan dræbe eller fjerne insekter fra afgrøder eller planter, viser et studie fra det amerikanske kemiselskab.

Flickr/Kate Ter Haa

Fra nu af skal jeg i hvert fald til at bruge timian til mere end bare madlavning!

Tøv ikke med at dele denne artikel på Facebook, så flere af dine venner kan opdage fordelene ved denne herlige plante!