Dette er det utrolige liv for verdens ældste person – hele 116 år gammel

Tomiko Itooka

Foto: Gerontology Research Group

Japanske Tomiko Itooka på 116 år er officielt verdens ældste person.

Newsner har tidligere rapporteret, at i 2024 vil både verdens ældste kvinde og verdens ældste mand have skiftet position. Samtidig ændres “titlen” på verdens ældste person.

Verdens ældste person er nu Tomiko Itooka fra Japan, som fyldte respektable 116 år den 23. maj. Titlen overgik til ham, da amerikanske Maria Branyas Morera døde i en alder af 117 år i august. Ifølge Euro News ville Itooka kun kommentere efter at have modtaget nyheden: “Tak”.

Gerontology Research Group fører register over mennesker over 110 år. Den leverer også data til Guinness Book of World Records.

Foto: Gerontology Research Group

Itooka blev født i Osaka, Japan, den 23. maj 1908 som den midterste i en familie med tre børn. Hun gik på en pigeskole og kom med på et volleyballhold.

Hun blev gift som 20-årig og fødte sin første datter som 21-årig. Med tiden fik hun to døtre og to sønner. I krigsårene støttede hun sin mand, som drev en tekstilfabrik, ved at drive et kontor i Japan og opdrage deres børn.

I de mere rolige år var hendes liv fuld af eventyr og præstationer.

Foto: Gerontology Research Group

Hold fast i gode vaner

Itookas mand døde i 1979. Hun boede alene i ti år i sin mands hjemby. Hun begyndte at klatre i bjerge. For eksempel besteg hun det 3.000 meter høje bjerg Ontake to gange. Guiden blev overrasket, da Itooka klatrede til tops iført almindelige sneakers i stedet for vandrestøvler.

Tomiko Itooka deltog i 33 Kannon-pilgrimsvandringen i Osaka, da han var i 80’erne. Det indebærer en rejse til 33 templer. I en alder af 100 år besteg han stadig Ashiya Shrine uden stok.

Da Itooka blev 116 år, fik han ifølge Guinness Rekordbog blomster og en kage. Selv om han indrømmede, at han ikke kunne lide smagen. Byens borgmester sendte ham også et lykønskningskort.

Foto: Gerontology Research Group

Han bor på et plejehjem i Ashiya. Hans plejere har bemærket, at han stadig er i stand til at kommunikere, selv om hans hørelse er blevet dårligere. Han takker hele tiden dem, der hjælper ham. Gode manerer og taknemmelighed ser ikke ud over alderen.

Itookas yndlingsspise er bananer. Hun drikker også Calpis, en japansk sodavand uden kulsyre, hver morgen. Den har en mælkeagtig og syrlig smag.

Gerontologiforskningsgruppen studerer og registrerer aldring og aldring hos mennesker over 110 år. Målet er i det mindste at bremse aldringsprocessen.

Den ældste person, der nogensinde er blevet bekræftet at have levet, er efter sigende den franske kvinde Jeanne Calment. Hun blev 122,5 år gammel.

Kilder: Gerontology Research Group, Guinness Book of World Records

Exit mobile version