Forskere: Hård og ekstremt kold vinter forventes i Danmark – i flere år fremover

Hue, vanter, halstørklæde, uldsokker og lange underbukser.

Ja, fremover kan det være en god ide at pakke sig varmt ind – for hvis vi skal tro et nyt studie, har vi rigtigt kolde vintre i vente de nærmeste år.

Det er i Bulletin of the American Meteorological Society, at studiet for nyligt er publiceret. Forskere konstaterer, at det nordlige Europa og Rusland kan blive ramt af ekstremt kolde vintre fremover.

Hvad skyldes dette så? Jo, i takt med opvarmningen af Arktis driver store isbjerge væk. Dette kan ifølge studiet gøre polarhvirvlen svagere – hvorpå kolde luftmasser bryder sig væk fra den arktiske region og bevæger sig længere og længere bort, inden de når Nordeuropa, Nordasien og Nordamerika.

Paradoksalt nok kan den globale opvarmning, ifølge studiet, altså give en streng kulde fremover!

Foto: Shutterstock

Og effekten synes allerede at være begyndt. Iltalehti skriver, at vinteren i 2012 var den koldeste i Rusland i over 70 år, mens Nordamerika slog kulderekord i vinteren 2014 og Skandinavien slog kulderekord i vinteren 2016.

– Dette studie giver en hel del beviser for, at den kølige udvikling over Eurasien i det mindste delivst påvirkes af den svækkede polarhvirvel, siger forskeren Marlene Kretschmer til  The Washington Post.

Klimaet og effekterne af opvarmningen er et omdiskuteret emne. Hvad der vil ske i fremtiden må vi vente at se – men skal man tro dette studie, er det med andre ord tid til at finde de lange underbukser frem!

Del gerne artiklen med dine venner!