Lone Hertz sørger over sønnen: Har tabt håret af stress

Skuespiller Lone Hertz mistede i starten af året sønnen Tomas, der var hjerneskadet, og sorgen er stadig svær for skuespilleren.

Det er en noget forandret Lone Hertz, der nu træder frem på den røde løber, for hun mistede sin 57-årige søn Tomas tilbage i februar, da han døde efter en faldulykke i sit hjem, hvorefter han blev indlagt på Rigshospitalet.

Tomas Strøbye blev hjerneskadet efter en kigehostevaccine, og lægen bad dem om at opgive ham for i stedet at få et andet barn.

Siden gjorde Lone Hertz det til sin mission af kæmpe for hans rettigheder som handicappet.

– Tomas blev skadet så tidligt, at han ikke nåede at udvikle et talesprog. Men han har formået at løfte sig selv op på trods, fordi jeg fik givet ham et skriftsprog, har Lone Hertz tidligere udtalt til BILLED-BLADET.

Syn skal ændres

Her kunne hun også fortælle, at det virkelig udviklede sønnen, der udviklede sig til et meget kærligt menneske, der kunne rådgive hende, når hun var i tvivl.

– Jeg ønsker et nyt menneskesyn, som bygger på kærlighed og fællesskab mellem mennesker. Jeg selv har levet i handicapverden i 57 år – heraf cirka 50 år under forsorg, lød det i en tale fra Tomas Strøbye ved hans begravelse ifølge Her & Nu.

I en dokumentarfilm fra 1980 under titlen ‘Tomas et barn du ikke kan nå’ følger man forældreparret med deres handicappede søn på en ferie i Skagen, og her er lavet en bog under samme titel.

Lone Hertz
Foto: Erling Brodersen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Boet skal ryddes

Denne bog er faktisk ved at blive genopfrisket, og så er det meningen, at Lone Hertz skal ud at holde foredrag om den.

Heldigvis hjælper svigersønnen Kurt Riisberg med til at gøre orden i boet efter Tomas, for der er stadig meget praktisk at se til.

– Jeg er nødt til at stå på hovedet. Jeg har tabt en masse hår på grund af stress. Jeg rydder stadig op i dødsboet efter Tomas. Det er slet ikke afsluttet, og sorgen bliver der, siger Lone Hertz ærligt til BILLED-BLADET.

Sorgen fylder

Men der har også været plads til fornøjelse for Lone Hertz, for hun har lige været 14 dage på De Kanariske Øer, hvor hun er blevet godt solbrændt.

Lone Hertz fyldte 85 år i april, og her udtalte hun, at der ikke var den store lyst til fejring, da sorgen stadig prægede hende, og oprydningen efter sønnen tog hendes tid.

Vi sender varme tanker til Lone Hertz i denne svære tid!

Skriv dine tanker i kommentarsporet under artiklen på Facebook – og del den gerne med dine venner!