Konservative: En pakke cigaretter skal koste 60 kroner

Afgiften på tobak skal sættes markant op, hvis det står til Det Konservative Folkeparti. Det er uklart, om der er flertal for forslaget.

Cigaretter er et emne som konstant bliver diskuteret. Der er cirka 900 000 rygere i Danmark, og tidligere på året kom det frem i Den Nationale Sundhedsprofil, at antallet af unge rygere er stigende igen efter en lang periode med faldende tendens på det område. Det fik regeringen til at komme med et forslag om, at fordoble straffen for at sælge cigaretter til unge.

Men det er ikke kun på politisk plan, at der tages beslutninger om at gøre fristelsen for cigaretterne mindre. Flere butikker er begyndt at gemme cigaretterne væk i deres butikker. Blandt andet Rema 1000, hvor marketingsdirektøren i den forbindelse sagde:
“Som dagligvareforretning er vi nødt til at tage ansvar. Hver dag har vi mulighed for at påvirke mange kunders forbrug. Og når tobakken ikke kan ses, så håber vi, at vi kan lade være med at friste de unge til at begynde at ryge”.

Nu er De Konservative så på banen med et nyt udspil. De vil sætte prisen på cigaretter op til 60 kroner pakken. Det skriver Fyens.dk.

– Otte procent af de børn, der sættes i verden lige nu, kommer til at dø af rygning. Det er eddermame et stort politisk ansvar at bære på sine skuldre, hvis vi vælger ikke at gøre noget, fortæller gruppeformand og sundhedsordfører Mette Abildgaard til avisen.

De Konservative vil dog ikke lade prisen stige på en gang, men vil derimod tobaksafgifterne stige i takt med at løn og priser i samfundet generelt stiger.

Forslaget om prisstigningen på cigaretter modtager støtte fra Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland, men de vil have prisstigningen til at være endnu større. Ifølge dem skal en pakke cigaretter koster 100 kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

Tvivl om flertal
Ifølge Fyens.dk er det lige nu uklart, om der kan skabes et flertal for forslaget i Folketinget. Hverken Socialdemokratiet eller Venstre har oplyst, hvad de mener om forslaget, mens SF, Enhedslisten og De Radikale støtter en stor stigning på tobaksafgiften.

Ifølge TV2 får forslaget ikke opbakning fra Liberal Alliance.

Dansk Folkeparti vil lade tobakspriserne stige i samme tempo som lønudviklingen, men vil ikke være med til et stort prishop.

Skal en pakke cigaretter koste 60 kroner? Kom gerne med din mening i kommentarfeltet. 

Foto: Pixabay