Chokerende nyt: Nu er det slut med frosne danske ærter

Danmarks eneste producent af frostærter stopper nu produktionen efter 17 år på markedet.

Det er snart slut med at købe danske ærter på frost, for producenten Ardo A/S valgte kort før jul at lukke og slukke for produktionen.

Selskabet har hovedkvarter i Orehoved på Falster, og siden 2006 har producenten siddet helt og holdent på at levere danske ærter herhjemme.

Årsagen til, at produktionen nu lukker ned er ganske simpel, for fabrikken på Falster er nemlig nedslidt og trænger til fornyelse ifølge Ekstra Bladet.

Foto: Shutterstock

Investering er væsentlig

Det er den administrerende direktør for selskabet, der nu vurderer, at det vil kræve en trecifret millioninvestering at renovere fabrikken.

– Anlægsinvesteringen ville være på mere end 100 millioner kroner for alt produktionsudstyr, hvilket er en væsentlig investering for en kort ærtesæson, har direktør Gabrielle Kalkwijk tidligere udtalt til TV 2 ØST.

Da sæsonen blot er på seks-otte uger bevirker det også, at investeringen synes forgæves for ærteproduktionen.

Traditionen er slut

Her er der ellers blevet beplantet en ret anseelige del af det danske landskab med ærter for at forsyne de danske supermarkeder.

At nedfryse grøntsager var en vane, der startede ud tilbage i starten af 1920’erne, da fryseren vant ind i de danske husholdninger.

Men nu er alle danske ærtefabrikker altså snart lukket, og der vil kun være udenlandske fryseærter at finde i køledisken.

Sidste ært høstet

Ærteplukningsmaskinen er dermed også frasolgt for Ardo A/S, og den sidste danske ært er dermed blevet høstet – kun én maskinstation i landet har haft det rette udstyr.

Der findes dog endnu et lager af dansk høstede ærter på fabrikken på Falster og i Nyborg, men det er snart tømt, og der vil altså ikke blive plantet yderligere i år.

En æra er slut!

Skriv dine tanker i kommentarsporet under artiklen på Facebook – og del den gerne med dine venner!