Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix

Sygdom har tvunget Niels Ellegaards hustru på plejecenter: “Helt ubevidst har jeg nok følt, at det var min skyld”

Når Niels Ellegaard toner frem på scenen i Cirkusrevyen, bringer han latter frem hos gæsterne. Men i flere år har hustruens sygdom kastet en skygge over hans liv.

Den 62-årige skuespiller Niels Ellegaard har medvirket i både film og tv-serier. Men det er især på de skrå brædder i forskellige revyer, at danskerne har kunne nyde hans evner.

I år skal han endnu en gang medvirke i Cirkusrevyen. Her er han med for 15. gang. Udover Niels Ellegaard medvirker Merete Mærkedahl, Pernille Scrøder, Henrik Lykkegaard, Niels Olsen og Silas Holst.

I teltet på Bakken får han de store grin frem, men i et stort interview med Scleroseforeningen åbner han nu op om, hvordan hans hustru er hårdt ramt af sclerose.

Hustruen har levet med sygdommen i 18 år, og for fire år siden blev hun nødt til at flytte på plejecenter, da hun har brug for hjælp.

Følte det var min skyld

Hustruen Lise lider af primær progressiv sclerose. Da hun først fik sclerose valgte ægteparret at gøre alt for at hjælpe Lise.

At hustruen skulle kæmpe med symptomer, og Niels Ellegaard ikke kunne få sygdommen til at gå væk, var noget han virkelig kæmpede med.

– Det føltes skamfuldt, at jeg ikke kunne få sygdommen til at gå væk. Helt ubevidst har jeg nok følt, at det var min skyld, at Lise fik sclerose, og det er jo helt sindssygt, for der er ingen skyldige. Men vi har prøvet alt. Været ved prædikanter, til lydhealing – alt muligt, og når jeg nogle gange har hørt sådan nogle succes-sclerose-historier, hvor folk har trænet eller ‘spist’ deres sygdom væk, har jeg følt, at jeg også burde kunne lykkes med at regne sygdommen ud. Selvom jeg godt ved, at sclerose rammer helt forskelligt, siger Niels Ellegaard til Scleroseforeningen.

Hustruen har i ti år siddet i kørestol på grund af sygdommen, men er også påvirket på andre måder.

Niels Ellegaard har gennem sin karriere udover Cirkusrevyen også medvirket i Hjørring Revyen og gennem årene har han ifølge Wikipedia blandt andet vundet titlen som ‘Årets revykunstner’ to gange, har modtaget Ove Sprogøe Prisen og er blevet kåret til ‘Årets mandlige kunstner’ af Charlies Revygalla i 2015.

Nu hjælpes vi ad med at ønske Niels Ellegaard alt det bedste fremover.